Odstoupení od kupní smlouvy na nemovitost

10.6.2024

Odstoupení od kupní smlouvy na nemovitost je komplikovaný proces, který vyžaduje důkladné pochopení právních náležitostí a správný postup. Ocitli jste se v situaci, kdy potřebujete vzít svou koupi zpět? Kdy a jak je možné odstoupit od kupní smlouvy na nemovitost? Jaké jsou důvody pro odstoupení a jaké právní kroky je třeba podniknout?

odstoupení od smlouvy

Právní důvody pro odstoupení od kupní smlouvy

  • Vady nemovitosti
    Kupující může odstoupit od smlouvy, pokud zjistí skryté vady, které nebyly při prodeji uvedeny a které výrazně snižují hodnotu nebo užitnou vlastnost nemovitosti. Skryté vady mohou zahrnovat problémy se statikou, plísní, špatným stavem elektroinstalace nebo kanalizace.
    Právo na odstoupení musí být uplatněno v přiměřené lhůtě poté, co byly vady objeveny.

  • Nesplnění podmínek smlouvy
    Pokud jedna strana neplní své povinnosti uvedené v kupní smlouvě, má druhá strana právo odstoupit. To může zahrnovat nesplacení kupní ceny v dohodnutém termínu nebo nesplnění jiných specifických podmínek stanovených ve smlouvě.
    Je důležité, aby byla tato nesplnění řádně doložena a komunikována druhé straně.

  • Podvodné jednání
    Pokud se prokáže, že jedna ze stran jednala podvodně, například zatajila důležité informace o nemovitosti, může druhá strana odstoupit od smlouvy. To zahrnuje záměrné lži nebo podvody týkající se stavu nemovitosti nebo právního statusu.

  • Právo na odstoupení podle občanského zákoníku
    Občanský zákoník poskytuje určitá práva na odstoupení od smlouvy, například v případě smluv uzavřených na dálku nebo mimo obchodní prostory. Tyto situace jsou však u kupních smluv na nemovitosti méně časté.

Potřebuji právní pomoc 

Jak v praxi odstoupit od kupní smlouvy?

Před zahájením procesu odstoupení je důležité konzultovat situaci s právníkem specializovaným na nemovitostní právo. Ten může posoudit vaši situaci, poradit vám ohledně vašich práv a povinností a pomoci vám připravit potřebné dokumenty.

Pokud máte v úmyslu odstoupit od smlouvy kvůli skrytým vadám nebo pro nesplnění podmínek, je nutné tyto důvody řádně doložit. To může zahrnovat znalecké posudky, fotografie nebo jiné důkazy.

Oznámení o odstoupení jedině písemně

Odstoupení od kupní smlouvy musí být provedeno písemně. V oznámení by měly být uvedeny všechny důvody pro odstoupení a relevantní důkazy. Dokument by měl být doručen druhé straně doporučeně s dodejkou, aby byl potvrzen příjem.

Pokud došlo k částečnému plnění smlouvy (například záloha na kupní cenu), musí být tato plnění vrácena. To zahrnuje vrácení peněz, předání klíčů nebo jiné relevantní kroky.

Možné následky a řešení sporů

  1. Soudní řízení
    Pokud druhá strana nesouhlasí s odstoupením od smlouvy nebo odmítá vrátit plnění, může být nezbytné řešit spor soudní cestou. Soudní řízení může být časově i finančně náročné, proto je důležité zvážit všechny možnosti a konzultovat situaci s právníkem.

  2. Mimosoudní řízení
    Mnoho sporů lze vyřešit mimosoudní cestou, například prostřednictvím mediace nebo vyjednávání. Tento přístup může být rychlejší a méně nákladný než soudní řízení.

  3. Možné náklady
    Odstoupení od smlouvy může přinést různé náklady, včetně právních poplatků, nákladů na znalecké posudky a dalších výdajů spojených s řešením sporu. Je důležité být na tyto náklady připraven a zvážit je při rozhodování o odstoupení.

Máte dotazy?

Nebo chcete vědět více? Neváhejte mě kontaktovat, jsem tu pro vás.