Odstoupení od kupní smlouvy na automobil

28.8.2024

Koupě automobilu je významnou investicí, ať už jde o nový nebo ojetý vůz. Někdy se však stane, že po jeho zakoupení dojde k problémům, kvůli kterým budete chtít odstoupit od kupní smlouvy. Tento proces může být komplikovaný, a proto je třeba vědět, za jakých podmínek můžete od kupní smlouvy na automobil legálně odstoupit a jak správně postupovat.

Kdy je možné odstoupit od kupní smlouvy na automobil?

Odstoupení od kupní smlouvy na automobil je možné pouze za určitých podmínek, které jsou stanoveny zákonem. Podmínky se mohou lišit v závislosti na tom, zda jste automobil koupili jako spotřebitel (tedy od prodejce) nebo jako podnikatel. Zároveň je důležité rozlišovat mezi novými a ojetými vozy.

Potřebuji právní pomoc 

Odstoupení od kupní smlouvy na nový automobil

U nových vozidel platí určité výhody, které vám jako spotřebiteli poskytuje občanský zákoník. Za jaké situace můžete odstoupit od smlouvy?

  • Skryté vady
    Pokud se po koupi nového automobilu objeví vada, která existovala již v době předání, ale vy jste o ní nevěděli, máte právo žádat opravu nebo výměnu automobilu. Pokud vada významně snižuje hodnotu nebo užitnou hodnotu vozidla, máte právo odstoupit od smlouvy.
  • Závady, které nelze odstranit
    Pokud se v automobilu objeví vážná vada, kterou nelze odstranit, nebo pokud se stejná vada opakuje i po několika opravách, máte právo požadovat odstoupení od smlouvy a vrácení peněz.
  • Zmeškání dodání
    Pokud prodávající nedodá automobil v dohodnutém termínu, máte možnost odstoupit od smlouvy, pokud zpoždění výrazně překračuje dobu, na kterou bylo dohodnuto.

Odstoupení od kupní smlouvy na ojetý automobil

U ojetých vozidel je situace poněkud složitější. I zde však máte určitá práva.

  • Vady na ojetém vozidle
    Pokud se po zakoupení ojetého automobilu objeví vada, o které jste nebyli informováni, a která snižuje hodnotu nebo použitelnost automobilu, máte právo požadovat opravu, slevu z kupní ceny nebo odstoupení od smlouvy.
  • Vážné vady
    Pokud se objeví vážné vady, které vám brání automobil užívat, nebo pokud je automobil neopravitelný, můžete požadovat odstoupení od smlouvy. Typickým příkladem je vada, která činí vozidlo nepojízdným nebo nebezpečným.
  • Garance na ojetý vůz
    Někteří prodejci poskytují na ojeté vozy garanci. V případě, že dojde k poruše během záruční doby, máte právo žádat opravu, výměnu vozu nebo odstoupení od smlouvy, pokud není možné automobil opravit.

Jak správně odstoupit od kupní smlouvy na automobil?

Pokud se rozhodnete odstoupit od kupní smlouvy, je důležité dodržet správný postup, aby bylo vaše odstoupení legální a platné.

  1. Komunikace s prodejcem
    Předtím, než odešlete písemné odstoupení, zkuste komunikovat s prodejcem a řešit situaci přátelskou cestou. Mnoho problémů lze vyřešit i bez nutnosti odstoupení od smlouvy, například opravou nebo slevou z kupní ceny.
    Pokud se prodejce neshodne na řešení, máte právo formálně odstoupit od smlouvy.

  2. Sepište písemné odstoupení
    Odstoupení od kupní smlouvy musí být provedeno písemně. Ve svém odstoupení byste měli uvést všechny relevantní informace, včetně data uzavření smlouvy, jejího čísla, popisu důvodu odstoupení, požadavek na vrácení peněz nebo výměnu vozidla a kopii důkazů o problémech (např. fotografie vady nebo zpráva ze servisu).

  3. Dodržujte lhůty
    Lhůty pro odstoupení od kupní smlouvy se liší v závislosti na typu problému. Vždy je důležité jednat co nejdříve po zjištění problému, neboť vadu je nezbytně nutné vytknout prodávajícímu bez zbytečného odkladu, tj. v řádech dnů (maximálně týdnů), od zjištění vady.

Jak předejít nutnosti odstoupit od smlouvy?

Nejlepší způsob, jak se vyhnout komplikacím spojeným s odstoupením od smlouvy, je pečlivá příprava před samotnou koupí automobilu.

  • Před nákupem si vozidlo důkladně prohlédněte a zvažte jeho technický stav. U ojetých vozů je doporučeno provést inspekci u nezávislého mechanika.
  • Přečtěte si smlouvu a podmínky, za kterých vozidlo kupujete. Pokud něco není jasné, zeptejte se na to prodejce před podpisem.
  • U ojetých vozidel si ověřte jejich historii – zda nemá najeté kilometry, zda nebylo bouráno nebo jestli nemá právní vady, například zástavu.

Máte dotazy?

Nebo chcete vědět více? Neváhejte mě kontaktovat, jsem tu pro vás.